Creactiv - Authentieke marketing & communicatie
Contentmarketing

Schadevergoeding voor het gebruik van afbeeldingen

Je kent het wel: je zoekt een mooie afbeelding voor je website en je maakt gebruik van die ene foto die je op Google gevonden hebt. Ook als staan al deze foto’s open en bloot online, toch zijn ze meestal onderworpen aan het auteursrecht. Het is mogelijk dat je enkele weken nadien een mail of brief ontvangt van de intellectuele eigenaar met de vraag om een schadevergoeding te betalen. Hoe zit dat nu precies, moet je dit betalen?

Auteursrecht

Het auteursrecht beschermt het werk van de intellectuele eigenaar. Voor het gebruik van het werk, in dit geval een foto, is toestemming nodig. Als de eigenaar van de foto merkt dat er iemand zijn werk gebruikt zonder toestemming, dan kan hij zich beroepen op het auteursrecht door te eisen om het werk van de website te verwijderen, hij kan een vergoeding vragen voor het gebruik van het werk en tenslotte kan hij die vergoeding eventueel verhogen met een schadevergoeding. Het is dus vanzelfsprekend dat je iets zal moeten betalen. Maar hoeveel?

SOFAM

SOFAM, de Belgische beheersvennootschap voor fotografische werken, kan als referentie dienen om een bedrag te bepalen. In het algemeen rekent SOFAM € 123,5 aan per foutief gebruikte foto. Een rechter is op geen enkele manier gebonden door deze tarieven. Een buitenlandse fotograaf of zijn advocaat heeft bijvoorbeeld ook geen boodschap aan de SOFAM tarieven en kan dus naar eigen inschatting een schadevergoeding vragen.

Als je de zaak in der minne wil afhandelen kan je zelf een (tegen)voorstel van schadevergoeding voorleggen. Als je er onderling niet uit geraakt, dan is het de rechter die de knoop doorhakt.

Op een zorgvuldige manier omgaan met foto’s en auteursrechten is de boodschap! Wens je meer informatie over dit onderwerp te ontvangen? Mail ons met al je vragen!


Deel dit artikel:
  • Dienstverlener voor de KMO-portefuille
  • Google partner
  • Leadinfo Gold Partner
  • Member of feweb
  • Wij zijn erkend dienstverlener door de Vlaamse Overheid in het kader van de KMO-portefeuille met erkenningsnummer DV.A222536 voor Advies en DV.O222535 voor Opleiding.