Inzet social media door bedrijven: België versus Nederland

Social media is populairder bij Nederlandse bedrijven

Ongeveer 86% van de Nederlandse bedrijven zet social media in, terwijl dit in België slechts 54% is. In Nederland zijn het de overheidsbedrijven die zorgen voor een fikse groei in het gebruik van social media. In België daarentegen zijn de overheidsbedrijven terughoudender en zijn het voornamelijk privébedrijven die gebruik maken van social media.

Twitter voor Nederland, Facebook voor België

Twitter groeit aan populariteit in het buitenland maar in België komt het amper van de grond. Slechts een kleine 2% van de Belgische bevolking is actief op Twitter,  tegenover 50% op Facebook. Omdat er zo weinig Belgen op Twitter aanwezig zijn, is de kans groot dat bedrijven met Twitter hun doelgroep niet bereiken, daarom verkiezen ze Facebook. 20% van de Belgische bedrijven heeft echter wel een Twitteraccount.

39% van de Nederlandse bedrijven zet Twitter in. Omdat Nederland wel een groot aantal Twitteraars telt, is het voor deze bedrijven gemakkelijker om hun doelgroep te bereiken via dit medium

Bedrijven in Nederland spenderen meer tijd op social media

De meeste Nederlandse bedrijven posten meermaals per dag iets via sociale media, terwijl bedrijven in België dit slechts een paar maal per week doen. Dit verschil kan verklaard worden door het medium dat ze gebruiken. Zo is het op Twitter noodzakelijk om regelmatig te Tweeten. Op Facebook is dit niet zo, integendeel zelfs. Wanneer een bedrijf meerdere malen per dag een bericht post op de Facebookpagina, kan een volger het zelfs als vervelend gaan beschouwen.

Social media cases Nederland

Nederlandse bedrijven die social media inzetten, maken ook elk jaar kans om een award te winnen. Er worden awards uitgereikt voor beste humor, beste interactie en andere categorieën. Wel oppassen geblazen dat ze niet de award voor slechtste bericht wegkapen. Dat is geen goede reclame voor hun bedrijf natuurlijk. De verschillende awards zijn terug te vinden op www.debestesocialmedia.nl.

Social media in België

Social media mag in Nederland dan wel vaker worden ingezet, toch zijn er in België een aantal bedrijven die er uitstekend gebruik van maken. Bedrijven zoals HEMA België en ZEB hebben een Facebookpagina waar je een voorbeeld aan kan nemen. Overheidsbedrijven De Lijn en NMBS onderhouden dan weer enorm goed hun Twitterpagina. Ook enkele kleinere bedrijven doen het goed. Zo heeft de boetiek Lily een leuke Pinterestpagina.