Ken de Kort, mede-oprichter van Sparkvalley, ziet videomarketing als een middel om bedrijfsresultaten te versterken; nooit als een doel op zich. Sparkvalley maakte zelf een evolutie door van vooral corporate video’s (waarbij bedrijven zichzelf in de kijker zetten) naar video’s waarmee organisaties ‘thought leadership’ claimen. Dat tweede type content laat niet alleen ruimte om de eigen expertise te etaleren, maar geeft ook klanten, prospects en partners een podium.
Meer goesting in een podcast? Check deze raad & daad op spotify.
Voor Ken ligt de meerwaarde van videomarketing, maar ook van marketing in het algemeen, in het vertrouwen dat je ermee creëert en de relaties die je ermee aangaat. Daarom is hij geen voorstander van de klassieke aanpak, waarbij bedrijven één campagne lanceren en daar meteen leads van verwachten. “Een connectie smeden via videomarketing heeft veel weg van banden opbouwen in het echte leven”, vindt hij. “Je moet consistent en recurrent aanwezig zijn, onder meer op sociale media.” Kens kernwoorden ‘lange termijn’ en ‘herhaling’ winnen nog aan belang als je weet dat mensen zes tot zeven keer in contact moeten komen met je bedrijf om er vertrouwen in te krijgen en effectief actie te ondernemen.
Videomarketing biedt dus een uitgelezen kans om aan waardemarketing te doen en te investeren menselijk contact. Verder ziet Ken nog interessante opportuniteiten voor video. Ten eerste omdat klanten zich steeds meer online begeven, en fysiek contact vaak pas in een vervolgstap plaatsvindt. “Je kunt perfect met video naar buiten komen op LinkedIn, op je eigen website, … en zo voor een online beleving zorgen die effect sorteert. Daarbij is het cruciaal om jezelf als zaakvoerder te profileren. Het is mijn overtuiging dat ‘personal brands’ de nieuwe ‘corporate brands’ zijn”, aldus Ken. “Daarnaast verdient je team het om in de kijker te staan.”
Een tweede opportuniteit schuilt in de technische kant van videomarketing, waar nog grote stappen mogelijk zijn volgens Ken. “Zoom-sessies en webinars zijn populair vandaag, maar de meeste laten te wensen over op het vlak van kwaliteit”, vindt hij. “Als je gewoon een PowerPoint-slide van een offline workshop online zet, dan laat je veel kansen liggen. Je kunt het dynamischer aanpakken en aan je format sleutelen.”
Tot slot wijst Ken nog op een aantal veelgemaakte fouten in videomarketing. Een eerste misser: niet vertrekken vanuit een strategie. Het is toch ongelofelijk jammer om tienduizenden euro’s te investeren in een ‘company movie’ die je daarna op je website zet en hoogstens een keertje deelt op Facebook? “Zo’n ‘one shot’ levert niets op”, weet Ken. “Daarom zijn we bij Sparkvalley voorstander van batchproductie. Op één opnamedag kun je ofwel een campagnevideo van 30 seconden shooten, ofwel een tiental testimonials en interviews opnemen. Door die tweede aanpak daalt de kost, en hou je meer geld over om de distributie aan te pakken.”
Een tweede valkuil: de impact van je videomarketing niet meten. “Video is een emotioneel medium, maar je moet er wel cijfers op plakken. Ook al vertrek je vanuit storytelling: meten is een must”, benadrukt Ken. “Meet bovendien de juiste dingen. Van een B2B-video mag je niet de duizenden views verwachten die een gamingvideo haalt. En dat hoeft ook niet: soms is je opzet al geslaagd als er pakweg vier prospects uit je videomarketing voortvloeien.”
En ten derde: de meeste bedrijven investeren 80% van hun budget in nieuwe leads en 20% in bestaande klanten, terwijl je die 80/20-regel idealiter omkeert. “De meerderheid van je budget moet gaan naar mensen bedanken en naar persoonlijke video’s opsturen”, vindt Ken. “Daar verover je harten mee; die mensen gaan over jou spreken. Het worden je ambassadeurs en vertegenwoordigers. Zo win je nieuwe business developers met je videomarketing.”
Onze miniguide over dit topic kan je vast inspireren!